Buddha Bowl

IMG_618622   IMG_61852

Kdo by nemiloval buddha bowls! Já si je dělám hrozně často a nejvíc mě na nich baví, že v nich je spoustu různejch dobrot a k tomu ještě skvělej dresing. Mňam! Prostě mám pocit, že jsem nejedla jen jedno jídlo, ale aspoň deset jídel v jednom (a to je vždycky dobrej pocit haha). Tuhle buddha bowl jsem udělala s lehkým jogurtovým dresingem a božíma kuličkama z tempehu a zelený čočky - super zdroj bílkovin. Tak tady máte recept ☺️

Kuličky
1 velká cibule
1 balení uzeného tempehu
5 stroužků česneku
2 a 1/2 hrnku vařené zelené čočky
4 lžíce pražených slunečnicových semínek
3 lžíce cizrnové mouky
3 lžíce mletého lněného semínka + 6 lžic vody
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
6 lžiček tymiánu
1 lžička soli
1 a 1/2 lžičky pepře

Jogurtový dresing
1 hrnek sójového jogurtu
2 lžíce čerstvého tymiánu
4 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
1/2 lžičky soli

Další ingredience na bowl
portobello
malé mrkvičky
těstoviny z quinoy
zelená čočka
salát
rajčata

Kuličky jsou ze zelený čočky (určitě by šla použít i černá), takže je nutný si ji den předem namočit a uvařit. Když máte čočku ready, připravte si lněný vajíčko, musí se totiž nechat 10 minut odstát, aby mělo správnou konzistenci. Jednoduše si v misce smíchejte mletý lněný semínko a vodu.

No a můžete se konečně dát na ty kuličky! Cibulku si nakrájejte najemno a tempeh na malý kostičky. Na olivovým oleji si osmažte cibulku dozlatova, potom přidejte prolisovanej česnek, tempeh, pražený slunečnicový semínka a vařenou zelenou čočku. Všechny ingredience nechte na pánvi krásně opíct. Směs na kuličky si rozdělte na dvě půlky. Jednu půlku rozmixujte dohladka v mixéru a potom ji smíchejte s druhou nerozmixovanou půlkou. Přidejte olivovej olej, citronovou šťávu, cizrnovou mouku, tymián, pepř, sůl a lněný vajíčko. Všechno pořádně promíchejte, aby se ingredience krásně spojily a tvořte kuličky.

V buddha bowls miluju pečenou zeleninu. Dodá tomu zase trochu lepší chuť a hlavně ji můžete upíct společně s kuličkama. Jako první si připravte mrkvičky. Oškrábejte je, potřete směsí z olivovýho oleje, javorovýho (nebo rýžovýho) sirupu a zázvoru, a pečte je v troubě asi 15 minut na 180°C. Nezapomeňte použít pečící papír! Portobello si nakrájejte na plátky a potřete ho z obou stran směsí olivovýho oleje, soli a česneku. Po 15 minutách přidejte portobello a připravený kuličky k mrkvičkám, a nechte v troubě dalších 25 minut.

Mezitím, co se pečou všechny dobrůtky si můžete připravit jogurtovej dresing a další fresh ingredience do bowl. Dresing je opravdu easy (tak to mám nejradši). Do sójovýho jogurtu přidejte čerstvej tymián nasekanej najemno společně s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a solí. Pořádně zamíchejte a tadááá, dresing je na světě! Do bowl můžete přidat opravdu cokoliv, co máte rádi nebo co vám zbylo z nějakýho jinýho jídla. Já jsem si tam dnes dala těstoviny z quinoy, čerstvý rajčátka, salát, zelenou čočku a všechno jsem posypala čerstvým tymiánem a červenou cibulkou ❤️

Pokud budete recept zkoušet, nezapomeňte mě označit na Instagramu. Moc ráda koukám na vaše výtvory a mám radost, že zkoušíte něco novýho!