Maminčiny lasagne

IMG_3894

Ani Lasagne Bolognese si jako vegani nemusíte odpírat ☺️ Vegansky jde opravdu udělat snad všechno a lasagne nejsou výjimkou. Je to jedna z věcí, kterou jsme si doma odjakživa dělali dost často a s příchodem veganství jsme přesedlali na rostlinnou verzi týhle italský dobroty. Nedoporučuju nechávat zbytky v pekáčku volně ležet v kuchyni. Pokaždý, co půjdete do kuchyně (nebo jen kolem) omylem zabloudíte k lasagním a kousíček si dáte. Výsledek bude takovej, že nic nezbyde a vy nebudete jíst večeři.

- porce pro 8 osob

Na boloňskou omáčku
100 g sójovýho granulátu
1 balení marinovanýho tempehu
2 středně velký cibule
2 mrkve
2 petržele
čtvrtka celeru
1,5 dcl červenýho vína
250 g rajskýho protlaku
čerstvá nebo sušená bazalka
sůl
pepř

Sójový granulát připravíme dle návodu. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Přidáme na malý kostičky nakrájený tempeh a sójový granulát, ze kterého vymačkáme přebytečnou vodu. Směs osolíme a opepříme, vše lehce osmažíme, zalejeme červeným vínem a necháme víno odvařit. Až se víno odvaří, směs zalejeme rajským protlakem, dochutíme bazalkou a vaříme asi 30 minut.

Na bešamel
50 g rostlinnýho másla
5 lžic hladký mouky
¾ litru rostlinnýho mléka (dle potřeby)
sůl

V hrnci si rozpustíme rostlinný máslo, přisypeme mouku a necháme lehce zpěnit. Za stálýho míchání přiléváme mléko do požadovaný konzistence a vaříme asi 10 minut (po ochutnání nesmí být cítit mouku).

Ještě budeme potřebovat:
500 g bezvaječných lasagní
veganský parmezán

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Nachystáme si zapékací mísu o velikosti 30*30 cm. Mísu vymažeme rostlinným máslem. Na dno nalejeme trochu bešamelu a skládáme první vrstvu lasagní, který jsme si minutu povařili ve vroucí vodě. Na lasagně dáme první vrstvu boloňský omáčky, na ní rozprostřeme tenkou vrstvu bešamelu a lehce posypeme veganským parmezánem. Takto pokračujeme do spotřebování všech ingrediencí. Poslední vrstva se liší od ostatních. Tvoří ji pouze vrstva lasagní zalitá bešamelem a posypaná veganským parmezánem. Lasagne pečeme asi 40 minut (nebo než jsou lasagne měkký).

Pokud budete recept zkoušet, nezapomeňte mě označit na Instagramu ❤️