Veganský donutky

IMG_0931

Jestli je něco, pro co mám opravdu slabost, jsou to donutky. Tyhle americký koblížky, který můžete udělat na milion způsobů, pečený, smažený, s krémem uvnitř, s marmeládou, s čokoládou, s ovocnou polevou... you name it! Musím říct, že i když maj pečený donuty taky něco do sebe, pořád jsem zastánce nezdravý smažený klasiky. Rozhodně to není něco, co bych jedla každej den, ale jednou začas si člověk může dopřát něco nezdravýho a pořádně si pochutnat ☺️ Jako polevu nejradši používám klasickou cukrovou, kterou dochucuji například matchou nebo jí nechávám jen citrónovou a nahoru přidám například veganský želé - to je výborný. Další oblíbenou kombinací je čokoláda a preclíky. Jo, zní to trochu zvláštně, ale uvidíte, že když to zkusíte, nebudete chtít už nic jinýho! 


1 lžíce lněnýho semínka a 3 lžíce vody
325 g hladké mouky
15 g kvasnic
170 ml sojovýho mléka
1/4 lžičky soli
40 g rostlinnýho másla 
35 g cukru krupice

Prvně si připravíme lněný vajíčko. To uděláme tak, že smícháme 1 lžíci lněnýho semínka a 3 lžíce vody. Směs necháme alespoň 10 minut odstát. 

Do mísy si nasypeme mouku, sůl a cukr, vše promícháme a potom nahoru rozdrolíme kvasnice. Přidáme vlažné mléko, lněný vejce a rostlinný máslo, který jsme si nechali v pokojový teplotě. Po přidání všech ingrediencí těsto zaděláme v kuchyňském robotu nebo ručně, dáme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu a půl kynout. Těsto by nemělo lepit ☺️

Po tom, co nám dvojnásobně zvětšilo svůj objem, můžeme začít dělat donutky. Pomoučíme si vál, těsto rozválíme na tloušťku 1 cm a vykrajujeme donutky (já používám 7 cm vykrajovátko a 3 cm na dírky). Donuty smažíme zhruba 2 minutky z každý strany. 

Jako polevu můžete použít klasickou citrónovou cukrovou polevu nebo třeba čokoládu. Buďte kreativní a přidejte různý příchutě, veganský želé, preclíky, oříšky, prostě cokoliv - fantazii se meze nekladou ☺️

Pokud budete recept zkoušet, nezapomeňte mě označit na Instagramu ❤️

Zpět do obchodu